Over het project

Hieronder vind je de algemene doelstellingen van het project, en concreter die van het opvangtehuis. Een meer uitgebreide beschrijving over het project is hier te vinden.

Impore: project tegen baby- en moedersterfte in Rwanda

Het doel is bij te dragen tot het bereiken van twee millenniumdoelstellingen tegen 2015, namelijk het terugdringen van moeder- en kindersterfte. Dit project wordt uitgevoerd in het district Huye, Rwanda Zuid.

Vorige jaren werden o.a. reeds volgende resultaten geboekt:

  1. Het merendeel van de verpleegkundigen aldaar werkzaam werden bijgeschoold voor de maternale en neonatale zorg;
  2. Alle gezondheidscentra ontvingen het nodige medisch basismateriaal;
  3. Regenwatercollectoren in de nabijheid van elke materniteit aldaar werden gebouwd of hersteld;
  4. Samen met de Bouworde werd een materniteit gebouwd in 2 gezondheidscentra;
  5. Bevorderen van handhygiëne bij het personeel. De lokale productie van handalcohol werd gestart;
  6. Opstarten van een neonatale eenheid voor prematuren die voorzien werden van 3 incubatoren en ander noodzakelijk materiaal.

Pasgeborenen die moederloos zijn — ofwel door het overlijden van de moeder tijdens of na de bevalling, ofwel doordat de baby niet welkom is in de familie, ofwel doordat de moeder om medische of sociaal-economische redenen het kind niet groot kan brengen — riskeren echter geen zorgen te ontvangen na het ontslag uit het ziekenhuis. Voor die bedreigde groep zuigelingen wordt een nieuw initiatief gestart: oprichting van een tijdelijk opvangcentrum voor zuigelingen met een verhoogd risico om vroegtijdig te overlijden.

Daarom begonnen we vorig jaar een onthaalcentrum te bouwen voor die zuigelingen in de stad Butare om ze er gedurende enkele maanden tot maximum twee jaar op te vangen, te voeden en te verzorgen. 5 slaapkamers met 2 zuigelingen per kamer, een melk- speel- en personeelskamer, sanitair, stockage- en bezoekersruimte worden voorzien. Gelijktijdig wordt actief gezocht naar gastgezinnen, bij voorkeur uit hetzelfde district, want de overtuiging bestaat dat voldoende Rwandese gezinnen bereid en in staat zullen zijn om deze kinderen een toekomst te geven.

Dit centrum ‘Chez Marraine’ is geen weeshuis maar beoogt tijdelijke opvang. Het geniet de steun van het personeel van het districtsziekenhuis evenals van de plaatselijke autoriteiten verantwoordelijk voor gezondheidszorg, gezin en sociale zaken.

De kosten voor deze bouw worden op ongeveer € 58.000 geraamd. De werken worden gespreid over 2 à 3 jaar, in functie van de bekomen financiële hulp. Wij zijn heel dankbaar voor de steun die wij van velen al ontvingen, maar het zal hard werken zijn om de geraamde som te bereiken.

U kan bijdragen in de kosten van deze bouwwerken door bijvoorbeeld ofwel het bouwmateriaal voor de bouwkampen mee te betalen, ofwel het betalen van de loonkosten van de plaatselijke werkkrachten (de gebruikelijke vergoeding, die wekelijks wordt uitbetaald, bedraagt in de regio € 2 tot € 5 per dag in functie van hun scholingsgraad). Er is permanente controle en supervisie op de werken en de arbeidsuren. Op verzoek ontvangt U verder achteraf het financieel verslag van de bouwkampen.

1 reactie

Een gedachte over “Over het project

  1. Pingback: Picknick in Harmonie | Aarschot in beeld

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.